Vaak zijn maagzuurremmers overbodig
Er valt veel onzinnige zorg te schrappen, bleek eind maart 2022 weer eens uit een kritisch onderzoek (Radboud UMC) over één van de meest gebruikte medicijnen in Nederland.
Gebruikers van maagzuurremmers – en dat zijn er veel – zullen vreemd hebben opgekeken bij dit bericht : 9 op de 10 slikt die pillen onnodig. Artsen schrijven alleen al in Nederland jaarlijks 2,4 miljoen keer maagzuurremmers voor. Wetenschappers van Radboud UMC bekeken voor driehonderd huisartspraktijken het geneesmiddelengebruik en de patiëntengegevens en legden die naast de richtlijnen. Conclusie: Nederlanders krijgen te snel maagzuurremmers voorgeschreven en dat maskeert onderliggende problemen, zoals overgewicht of alcoholconsumptie.
In 2016 stelden de universitaire medisch centra al een zogeheten ‘beter-niet-doen-lijst’ op, van liefst 1.366 behandelingen die niet effectief zijn. Ernst Kuipers, destijds nog geen minister maar wel hoogleraar maag-darm-leverziekten, hekelde onder meer de kijkonderzoeken bij 60-minners met maagklachten. ‘De kans dat je met zo’n onderzoek bij jongere mensen iets ontdekt, is minimaal. Toch gebeurt het heel veel. Omdat artsen kennelijk toch een ernstige kwaal willen uitsluiten. Maar als we kijken wat al die onderzoeken opleveren, dan leiden ze maar zelden tot een andere diagnose en tot aanpassing van de behandeling.’
De wetenschap van geneeskunde is simpel samen te vatten: als je weet dat iets werkt, doe het. Als je weet dat iets niet werkt, doe het niet. Als je twijfelt of iets werkt, zoek het uit.
Maar de praktijk is vaak weerbarstig. Stoppen met zinloze zorg is moeilijker dan het lijkt. Wat betreft die maagzuurremmers: Iemand een pil voorschrijven kost voor zowel patiënt als behandelaar véél minder tijd en energie dan slechte gewoonten afzweren en gezonder gaan leven.
Voor patiënten: Doe eens de keuzehulp maagzuurremmers bijvoorbeeld!
Publicatiedatum: 25-03-2022