Positief denken helpt tegen hart- en vaatziekten – Huisartsenpraktijk Usquert – Usquert

Welkom op de website van Huisartsenpraktijk Usquert

In januari 2024 is Rosa van den Hoogen van start gegaan als vaste waarneemarts op maandag

Sinds oktober is er om de twee weken op vrijdagmiddag een spreekuur voor o.a.: Reisadvies en reisvaccinaties, rijbewijskeuringen en preconceptioneel advies. Dit speciale spreekuur wordt gehouden door Bob Meijer, oud-huisarts van Warffum. Het spreekuur is uitdrukkelijk niet bedoeld als 'gewoon spreekuur'. Zie ook het nieuwsbericht hierover

Ons Patiëntenportaal is 'live', en te vinden op de homepage onder 'Patiëntenomgeving'  Dat beveiligde portaal kun je o.a. gebruiken om vragen te stellen, herhaalrecepten aan te vragen en afspraken te maken. Geleidelijk aan zullen die verschillende functies worden uitgebreid

Onze praktijk  is voor huisartsenzorg èn apotheekzorg NPA gecertificeerd

Denk je wel eens na over je wensen ten aanzien van zorg, ook voor 't geval je dat niet meer goed duidelijk zou kunnen maken? Kijk op 'wensen voor zorg en behandeling'

Zorg goed voor je eigen gezondheid; maar ook voor de aarde en toekomstige generaties: Het klimaat

Bij inschrijven in de praktijk: Graag bij 'Opmerkingen' je BSN-nummer vermelden

Huisartsenpraktijk Usquert
Biewemastraat 25 9988 RW Usquert

Terug naar overzicht

Positief denken helpt tegen hart- en vaatziekten

Mensen met hartaandoeningen in hun familie, die ook een positieve kijk op het leven hebben, hebben een derde minder kans op een hartaanval of ander hartprobleem binnen vijf tot 25 jaar dan mensen met een meer negatieve kijk.

Het was eigenlijk al langer bekend dat positief denken goed voor je is. Augustus 2021 hebben onderzoekers van de Johns Hopkins-universiteit in Boston dat kunnen bevestigen ten aanzien van hart- en vaatziekten. Het gold ook voor mensen die in hun familie meerdere risicofactoren hadden voor hart- en vaatziekten. En sowieso hadden positieve mensen in de algemene bevolking 13 procent minder kans op een hartaanval of ander hartprobleem dan hun negatieve tegenhangers.

Het onderzoeksteam bepaalden “positieve” versus “negatieve” vooruitzichten met behulp van een enquêtetool (die iemands opgewektheid, energieniveau, angstniveaus en tevredenheid met de gezondheid en het algehele leven beoordeelt). Maar je hebt geen enquête nodig om je eigen positiviteit te beoordelen, aldus Lisa Yanek, hoofdonderzoeker. “Ik denk dat mensen de neiging hebben om te weten hoe ze zijn.”

Hoop en je hart
Het mechanisme voor het verband tussen gezondheid en positiviteit blijft nog duister, maar onderzoekers vermoeden dat mensen die positiever zijn mogelijk beter beschermd zijn tegen ontstekingsverschijnselen, die door stress kunnen worden veroorzaakt of versterkt. Een andere mogelijkheid is dat hoop en positiviteit mensen helpen betere beslissingen te nemen over hun gezondheid en leven en zich meer te concentreren op lange-termijn-doelen. Studies tonen ook aan dat negatieve emoties het immuunsysteem kunnen verzwakken.

Wat wel duidelijk is, is dat er zeker een sterk verband bestaat tussen “positiviteit” en gezondheid. Aanvullende studies hebben aangetoond dat een positieve houding de resultaten en tevredenheid met het leven verbetert in een spectrum van aandoeningen, waaronder hersenletsel, beroerte en hersentumoren.

Kun je je positieve kant een boost geven?
Hoewel een positieve persoonlijkheid iets is waarmee we zijn geboren en niet iets dat we inherent kunnen veranderen, zegt Yanek, zijn er stappen die je kunt nemen om je vooruitzichten te verbeteren en je risico op hart- en vaatziekten te verminderen:

Gewoon meer lachen
Een studie van de Universiteit van Kansas wees uit dat glimlachen – zelfs nepglimlachen – de hartslag en bloeddruk verlaagt tijdens stressvolle situaties. Dus probeer een paar minuten ‘YouTube-humortherapie’ wanneer je in een rij staat te wachten, of je opwindt over een werk- of gezinssituatie. Het is moeilijk om niet te glimlachen terwijl je naar een grappige video kijkt.

Oefen met positief denken
In plaats van je bijvoorbeeld druk te maken over een file, moet je het feit waarderen dat je een auto kunt betalen en een paar minuten extra kunt besteden aan het luisteren naar muziek of het nieuws, terwijl je accepteert dat je absoluut niets aan het verkeer kunt doen.

Bouw veerkracht op
Veerkracht is het vermogen om je aan te passen aan stressvolle en/of negatieve situaties en verliezen. Experts raden deze belangrijke manieren aan om de jouwe te bouwen:
– Onderhoud goede relaties met familie en vrienden
– Accepteer dat veranderingen bij het leven horen
– Onderneem actie bij problemen in plaats van te hopen dat ze verdwijnen of te wachten tot ze zichzelf oplossen

Met de resultaten van deze studie lijken de gunstige effecten van positief denken ongeveer zo goed te kunnen werken als veel geneesmiddelen.

Publicatiedatum: 03-10-2021