Liever geen zout in de pap
Nederlanders eten ongeveer 8,5 gram zout per dag, mannen wat meer dan vrouwen. De norm voor onze dagelijkse zoutinname is echter maximaal 6 gram per dag. Hoge zoutconsumptie leidt tot een hogere bloeddruk en een hoger risico op hart- en vaatziekten en nierschade.
Als we dagelijks 3 gram zout minder zouden eten, daalt de bloeddruk met zo’n 2 mmHg. Hierdoor kunnen jaarlijks in Nederland 1.500 sterfgevallen en 6.000 nieuwe gevallen van hart- of vaatziekten (hartinfarct, hartfalen en beroerte) voorkomen worden.
Belangrijke bronnen van zout zijn brood, vleesproducten, kaas, gevolgd door hartige sauzen, soepen, koek en snacks.
Zo’n 80% van de zoutinname is afkomstig van industrieel bewerkte levensmiddelen, zo’n 20% wordt bij de bereiding en aan tafel door de consument toegevoegd.
Kant-en-klaar maaltijden uit de supermakt bevatten vaak vrij veel zout, maar in ‘out-of-home food’, een snelle maaltijd buiten de deur of eten dat je thuis laat brengen, zit gemiddeld nog weer twee keer zoveel zout.
Publicatiedatum: 26-06-2022