‘Dat lust ik niet!’ blijkt vooral ‘nature’, minder ‘nurture’
‘Genetische (= erfelijke) factoren‘ zijn grotendeels bepalend voor hoe kieskeurig kinderen zijn met eten. Bij uitgebreid onderzoek bleek dat die erfelijke aanleg bij kinderen – van jonge baby’s tot en met jong volwassenen – het eetgedrag beinvloedt voor zo’n 60 tot 85 procent. Dat concluderen onderzoekers in een artikel dat recent verscheen in The Journal of Child Psychology and Psychiatry.
‘Omgevingsfactoren‘ waarmee kinderen in aanraking kwamen, zoals de gewoonte om samen aan tafel te eten, dingen te ‘leren eten’, bleken bij jonge kinderen (onder de 2 jaar) ook wel een duidelijke invloed te hebben op het eetgedrag. Bij oudere kinderen hadden dat soort invloeden niet meer zoveel effect.
Geneer je dus niet als je een kieskeurige eter bent, of ouder daarvan: Erfelijke aanleg. Wel duidelijk werd dat juist in de eerste 2 jaar je nog het meest kunt bereiken met ‘leren eten’.
Publicatiedatum: 27-09-2024